maanantai 25. lokakuuta 2010

Puntia ja shillinkejä

Niin Britanniassa kuin sen entisissä alus- ja siirtomaissa käytetään nykyisin desimaalipohjaista rahayksikköä, jonka tunnus on punta tai jokin muu (esim. Etelä-Afrikassa käytettävä rand R). Punta (£) (tai jokin muu yksikkö) jakautuu sataan pennyyn (d) (tai johonkin muuhun).

£1 = 100 d
R1 = 100 c

Ennen rahanuudistusta, joka tehtiin Britanniassa 1971 ja muissa Brittiläisen kansanyhteisön entisissä ja nykyisissä maissa eri aikoina, rahajärjestelmä oli erilainen ja monessa mielessä hankalampi.

Punta käsitti 20 shillinkiä (s tai /-), joka puolestaan käsitti 12 pennyä.

£1 = 20 s
1s = 12 d

Yksi punta oli siten 240 pennyä. Shillingin ja pennyn lyhenteet s ja d tulevat latinan sanoista ”solidus” ja ”denarius”.

Lisäksi oli olemassa muita kolikoita kuten farthing (¼d), halfpence (½d), thrupence (3d), sixpence (6d tai tanner), florin (2s tai two bob bit), half crown (2s 6d) ja crown (5s).

Edellä kuvattujen lisäksi oli olemassa maksuarvo guinea (jota kuulee joskus käytettävän menneitä aikoja kuvaavissa elokuvissa), jonka arvo oli yksi punta ja yksi shillinki (£1 1s tai £1/1/-) ja lyhenne g tai gn. Yksi guinea oli siis hieman enemmän kuin yksi punta, ja se oli eräänlainen herrasmiehen maksuarvo, jossa yhdellä punnalla maksettiin yhden shillingin verran enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti