sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Spede & G. Pula-aho

Levy-yhtiö EMI julkaisi kymmenen vuotta sitten cd-levyllä kaikki kokonaisina säilyneet G. Puha-aho -sketsit. Tiettävästi ainakin kolmen sketsin nauhat ovat kadonneet tai tuhoutuneet (käytetty uudelleen), eikä niitä ole siten mukana kokoelmassa.


Spede Pasasen kirjoittamia sketsejä esitettiin vuosina 1960–64 Ruljanssiriihi- ja Hupiklubi-radio-ohjelmissa. Aikaisemmin niistä on ainoastaan 12 kappaletta julkaistu ep- ja lp-levyillä 60-luvulla eli melko pian radioesityksen jälkeen.

Ensimmäinen G. Pula-aho sketsi ”Pakastettuja kärpäsiä” esitettiin 3. joulukuuta 1960, eli tapahtuneesta tulee pian kuluneeksi 51 vuotta. Viimeinen sketsi ”Skorppijooni” kuultiin 10. maaliskuuta 1964.


Sketsien taso vaihtelee, samoin niiden pituus. Pisimmän kesto on lähes kymmenen minuuttia, kun taas lyhin kestää vain vajaat puolitoista minuutti.

Huolimatta niiden suuresta määrästä niissä ei juurikaan ole toistoa, vaan jokainen sketsi on enemmän tai vähemmän uniikki.


Leo Jokelan esittämä G. Pula-aho on pääosassa jokaisessa sketsissä (jos arvon papukaija sattuu nyt olemaan paikalla), ja Speden osaksi jää eräänlainen kertojan ja haastattelijan rooli.


Ensimmäisten sketsien mukaan radiokuulijat olivat olleet epätietoisia Pula-aho etunimestä eli mitä lyhenne ”G” tarkoittaa. Se kerrotaan sketsissä ”Etunimi”, jossa paljastuu, että Pula-aho nimettiin Gunhildiksi (naisen nimi), koska juuri kuoriutuneen Pula-ahon (joka on siis papukaija) sukupuolta ei saatu selville.


Vaikka G. Pula-aho -sketseillä alkaakin olla ikää jo 50 vuotta, ne eivät ole pahemmin vanhentuneet. Tietysti tuon ajan maailma oli paljonkin erilainen kuin nyt, ja siksi kuulijan kannattaisikin muistaa, että Pula-ahon toilailut tapahtuivat 60-luvun alun Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti