lauantai 13. maaliskuuta 2010

Radio Free Albemuth

Radio Free Albemuth jäi Philip K. Dickin viimeiseksi kirjaksi ja julkaistiin postuumisti kolme vuotta hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1985.

Romaani jakautuu kolmeen osaan: ensimmäisessä ja kolmannessa osassa on kertojaminänä tieteiskirjailija Philip K. Dick ja toisessa aluksi levyliikkeen myyjänä ja myöhemmin levy-yhtiön johtajana toiminut Nicholas Brady. He molemmat kertovat Bradyn tarinaa tämän saadessa viestejä tuntemattomasta, joka osoittautuukin kauan sitten Fomalhautin aurinkokunnasta lähetetyksi satelliitiksi.

Valis, joka käyttää satelliittia viestintävälineenään ja edustaa universaalia älyä, yrittää saada syrjäytettyä vallasta pahan presidentin, joka on tehnyt Yhdysvalloista totalitaarisen valtion. Romaanin tapahtumilla on yhtymäkohtia 60-luvun lopun Nixonin hallitsemaan ja Vietnamissa sotaa käyvään Yhdysvaltoihin, jossa kansalaisvapauksia alettiin rajoittaa.

Kirjan avainsana on Aramchek, joka löytyy romaanin alussa painettuna jalkakäytävään. Philip K. Dick esitetään kirjassa todellisena Philip K. Dickinä.

Kirja käsittelee samoja teemoja kuin Valis-romaani, joka ilmestyi 1981, mutta on selvästi erilainen. Siitä ei ole julkaistu suomenkielistä laitosta.

Romaanista on tehty elokuva, joka on esitetty ensimmäisen kerran 26. helmikuuta 2010 Sedonan kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Arizonassa. Elokuvan kuvaukset aloitettiin jo vuoden 2007 lopussa, mutta sen valmistuminen ja ensiesittäminen ovat jostakin syystä viivästyneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti